Δελτίο Τύπου – Αφιέρωμα στη Γυναίκα Μηχανικό του Κλάδου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. η 4η  Δεκεμβρίου, ημέρα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων και, γενικότερα, όσων εργάζονται με εκρηκτικές ύλες. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα μηχανικό του κλάδου. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Ορυκτολογικό Μουσείο της Σχολής γαιο-ΟΡΑΜΑ, παρακολούθησαν ο Αντιπρύτανης ΕΜΠ Ε. Σαπουντζάκης, ο Κοσμήτορας της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε. Σ. Κουρκουλής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνίδων Επιστημόνων Δρ. Ε. Μπάτρα, συναδέλφισες και συνάδελφοι από άλλες Σχολές του ΕΜΠ, πλήθος νέων και παλιών αποφοίτων της Σχολής και πολλοί φοιτητές.

Γυναίκες – Μηχανικοί Μεταλλείων Μεταλλουργοί, που δε φοβήθηκαν τα στερεότυπα, γυναίκες που χάραξαν νέους δρόμους σε ένα σκληρό και απαιτητικό επάγγελμα, γυναίκες που διεκδίκησαν τη θέση τους σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο, γυναίκες που ξεπέρασαν εμπόδια που, σε πολλούς, φάνταζαν ανυπέρβλητα, γυναίκες που στο τέλος κέρδισαν την αναγνώριση, είχαν την τιμητική τους στην εκδήλωση.

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπρύτανης ΕΜΠ Ε. Σαπουντζάκης αναφέρθηκε ευρύτερα στον πρωτοπόρο ρόλο των γυναικών μηχανικών που άνοιξαν δρόμους σε όλα τα επαγγέλματα, κάνοντας μια ειδική αναφορά στη βιογραφία μιας από τις πρώτες γυναίκες μηχανικούς του κόσμου, την Elisa Leonida Zamfirescu.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, Καθηγητή Δ. Καλιαμπάκου, με εικόνες από τις πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο για τη μέρα της Αγίας Βαρβάρας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο σκληρό φράγμα των στερεότυπων που έπρεπε η γυναίκα μηχανικός του κλάδου να σπάσει, που έφθανε μέχρι και τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες. Τέλος, έδωσε σημαντικά στοιχεία από τη σημερινή θέση της γυναίκας του κλάδου που έδειξαν ότι, παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί, υπάρχουν ακόμη σημαντικά «κάστρα», ορατά και αόρατα, που πρέπει να αλωθούν για τις γυναίκες μηχανικούς του κλάδου, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι καθήκον όλων, και όχι μόνο των γυναικών.

Καρδιά της εκδήλωσης ήταν η συνομιλία δυο γυναικών μηχανικών του κλάδου. Με κοινή αφετηρία τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών και διαφορετικές πορείες, μοιράστηκαν με το κοινό δυνατές εμπειρίες από τον εργασιακό χώρο και έδωσαν το στίγμα του επαγγέλματος σε κάθε εποχή. Η κ. Μάρθα Γρόσσου- Βαλτά, έκανε ειδική αναφορά στις ισχυρές προκαταλήψεις που υπήρχαν στον κλάδο στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, αλλά και στη δυναμική της πορεία μέσα στο ΙΓΜΕ και τις επαγγελματικές επιτυχίες που ακολούθησαν. Έκλεισε την ομιλία της με τα λόγια: «Προχωράμε μπροστά, Πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας, Κατακτάμε το μέλλον μας».

Η κ. Ευτυχία Αβραμίδου, απόφοιτος της Σχολής το 2014, έδωσε το στίγμα των σημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέοι απόφοιτοι στην προσπάθεια επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά γέμισε και με αισιοδοξία το κοινό με τη μαχητική στάση της. Αναφέρθηκε στις ανοιχτές ή και κρυμμένες δυσκολίες που σχετίζονται με τις γυναίκες στο επάγγελμα.  Στην ερώτηση τι απαντάς σε ένα εργοδότη που σε ρωτάει «αν σκέφτεσαι να κάνεις γρήγορα οικογένεια», απάντησε «το καλύτερο είναι να διαλέξεις εσύ να μην έχεις τέτοιον εργοδότη!», σκορπώντας χαμόγελα. Τέλος, αναφέρθηκε στην τρέχουσα θέση της στην τσιμεντοβιομηχανία, και μάλιστα στην καρδιά της παραγωγής.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι πέντε πρώτες γυναίκες απόφοιτοι της Σχολής, η Μαρία Καραμαντζάνη, η Ειρήνη Γερογιαννοπούλου, η Μαρία Κουνιάκη- Κουρή, η Μάρθα Γρόσσου-Βαλτά και η Ασπασία – Γεωργία Ορφανού- Δενιόζου. Από την συζήτηση  προέκυψε και μια ακόμη απόφοιτος της Σχολής, της ίδιας περιόδου, η Χαρίκλεια Καλεντζώτη, την οποία η Σχολή, επίσης, θα τιμήσει.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τις τιμώμενες κ.κ. Κουνιάκη και Ορφανού και από μέλη της οικογένειας της αείμνηστης Ε. Γερογιαννοπούλου, δεύτερης γυναίκας αποφοίτου της Σχολής, καθώς, επίσης, και από το κοινό.

 Η εκδήλωση έκλεισε με «πηγαδάκια» συζητήσεων και ελαφρύ γεύμα, από το οποίο δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι παραδοσιακοί λουκουμάδες της γιορτής των μεταλλωρύχων!