Κοιτασματολογία

Εισάγονται βασικές έννοιες της Κοιτασματολογίας και των Ορυκτών Πρώτων Υλών και περιλαμβάνουν γενική περιγραφή και κύρια χαρακτηριστικά (π.χ. χημισμός, ορυκτολογία, περιεκτικότητες, αποθέματα) των κοιτασμάτων. Βασικός στόχος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με τη σύγχρονη ορολογία, ούτως ώστε να έχουν γνώση των χαρακτηριστικών του κοιτάσματος τόσο κατά τη φάση της εκμετάλλευσης-εξόρυξης, όσο και κατά τη φάση εμπλουτισμού και κατεργασίας του. Για τους τύπους κοιτασμάτων του Ελλαδικού χώρου δίνονται στοιχεία περιεκτικοτήτων, αποθεμάτων και εκμετάλλευσης-παραγωγής, ενώ δίνονται και πολύ γενικά στοιχεία που αφορούν τον τρόπο δημιουργίας τους. Επίσης, διδάσκονται τη μελέτη/ανάγνωση/σχεδιασμό κοιτασματολογικών χαρτών, δειγμάτων μεταλλευμάτων και μελέτη τους στο μεταλλογραφικό μικροσκόπιο. Τελικός στόχος του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση της σημασίας της κοιτασματολογικής έρευνας και της προσέγγισης μεταξύ απόφοιτων της σχολής και επιστημόνων άλλων κλάδων.

Περιγραφή

  1. Βασικές έννοιες, ορισμοί, σημασία της έρευνας, της αξιοποιήσης και τέλος της συμβολής των ορυκτών πρώτων υλών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική-πολιτιστική ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπου.
  2. Γενικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων (μορφές, δομές, ιστός), πρακτική σημασία των μορφών ανάπτυξης και των ιστών των μεταλλευμάτων για τους φοιτητές της σχολής.
  3. Μαγματισμός, ανάπτυξη και δημιουργία υδροθερμικών συστημάτων, συμβολή στη δημιουργία κοιτασμάτων.
  4. Υδροθερμικές εξαλλοιώσεις, μεταλλογενετικές επαρχίες.
  5. Παλαιές και νέες ταξινομήσεις – μοντέλα κοιτασμάτων.
  6. Τύποι κοιτασμάτων. Αναφορά στους σημαντικότερους τύπους κοιτασμάτων με βάση τη σημασία τους στην παγκόσμια οικονομία και την παρουσία τους στον Ελλαδικό χώρο.
  7. Ενδεικτικά αναφέρονται: Κοιτάσματα Cr (εστρωμένες διεισδύσεις, οφιολιθικά συμπλέγματα), μαγματικά κοιτάσματα Cu-Ni-Co, κοιτάσματα πλατινοειδών (PGE), τύπου Skarn, τύπου συμπαγών θειούχων από αντικατάσταση σε ανθρακικά πετρώματα, πορφυρικού τύπου, επιθερμικού τύπου, τύπου συμπαγών θειούχων στον θαλάσσιο πυθμένα (VMS), μαγνησίτη φλεβικού τύπου, τύπου οξείδωσης και υπεργενετικού εμπλουτισμού, υπολειμματικού τύπου (Al και Fe-Ni), προσχωματικού τύπου, κόνδυλοι Mn, εβαπορίτες, φωσφορίτες, μεταμορφωμένα και μεταμορφωσιγενή
  8. Καύσιμες ορυκτές πρώτες ύλες (γαιάνθρακες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Ανάπτυξη των γενικών χαρακτηριστικών τους, του τρόπου δημιουργίας, των επιμέρους κατηγοριών, των μεθοδολογιών εκμετάλλευσης, ενώ δίνονται και ορισμένα στοιχεία για την εκμετάλλευσή τους στον Ελλαδικό χώρο.

Σύνδεσμος στο Helios: https://helios.ntua.gr/course/view.php?id=2025