Σχολή MM-M: «Επιστήμη και Τεχνολογία πέρα από τα όρια»

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ – ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ
γαιο-ΟΡΑΜΑ, Ορυκτολογικό Μουσείο

«Επιστήμη και Τεχνολογία πέρα από τα όρια»

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, συνεχίζοντας την όμορφη παράδοση γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, ώρα 20.00, ανοίγοντας βράδυ το χώρο του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ, με μια εκδήλωση αφιερωμένη στις συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης τεχνολογίας στον κλάδο.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ορυκτές πρώτες ύλες είναι ίσως η μόνη σταθερά σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Το πρώτο μισό του 21ου αιώνα η παραγωγή πρώτων υλών θα είναι πενταπλάσια του συνόλου της παραγωγής πρώτων υλών από την αυγή της εμφάνισης του ανθρώπου στη γη! Η ψηφιακή εποχή ωθεί, επίσης, σε μια τεράστια ζήτηση πρώτων υλών. Για παράδειγμα, για ένα τυπικό microchip υπολογιστή που ζυγίζει μόλις 2 gr απαιτείται η εξόρυξη 60 διαφορετικών ορυκτών και περίπου 1.650 kg πρώτων υλών. Αυτή η ακόρεστη δίψα για πρώτες ύλες, αλλά και άλλες σύγχρονες ανάγκες, οδηγούν τον κλάδο σε επιτεύγματα ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επιστημονική φαντασία. Γι αυτό ο κλάδος τον οποίον υπηρετεί η Σχολή αναφέρεται συχνά ως ο κλάδος των extremes. H εξόρυξη πρώτων υλών σε ακραία περιβάλλοντα, η ανάπτυξη περίπλοκων τεχνολογιών για την ανάκτηση πολύτιμων ιχνοστοιχείων, η ανάπτυξη νέων προηγμένων υλικών ανθεκτικών σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, η διαχείριση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κλάδου με σύμμαχο τη βιοτεχνολογία, η αναγέννηση των μεγαπόλεων μέσω της συστηματικής αξιοποίησης του υπεδάφους τους, οι απόπειρες του ανθρώπου στο διάστημα, αποτελούν μερικές μόνο από τις συναρπαστικές όψεις της σύγχρονης τεχνολογίας στον κλάδο, παράθυρο στις οποίες θα ανοίξουν οι ομιλητές της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μετά το καλωσόρισμα και μια αναφορά στην Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων από τη Διευθύντρια του Μουσείου κ. M. Περράκη, έξι δεκάλεπτες παρεμβάσεις-ομιλίες:

  • Α. Μπενάρδος: «Μεταλλευτική σε ακραία περιβάλλοντα»
  • Ι. Πασπαλιάρης: «Τα ανεξάντλητα όρια της μεταλλουργίας»
  • Δ. Καλιαμπάκος: «Υπόγειες μεγαπόλεις: πραγματικότητα ή ουτοπία;»
  • Σ. Παπαευθυμίου: «Νέα Υλικά: Νικώντας και τις πλέον αντίξοες συνθήκες»
  • Μ. Τσέζος: «Η βιοτεχνολογία ως εργαλείο προόδου στην αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων»
  • H. Χατζηθεοδωρίδης: «Εξερεύνηση του διαστήματος: ανοίγοντας νέους ορίζοντες»

Θα ακολουθήσει συζήτηση και κέρασμα στο αίθριο του Μουσείου.