Επετειακός Τόμος: 70 χρόνια ΣΜΜΜ – Ιστορική αναδρομή και προοπτικές

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών (Μ.Μ.Μ.) γεννήθηκε πριν 70 χρόνια. Η παρουσία, όμως, των επιστημών της γης και της τεχνολογίας εξόρυξης και επεξεργασίας πρώτων υλών ήταν έντονη από τα πρώτα βήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ιδιαίτερα από όταν αυτό απέκτησε τη δομή του Τεχνικού Πανεπιστημίου, στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Κι αυτό συνέβη γιατί η βιομηχανική επανάσταση στην Ελλάδα έλαβε χώρα ακριβώς στον τομέα αυτό, με γενέθλια ημερομηνία και τόπο το 1865 και το νεώτερο Λαύριο. Γρήγορα, στη συνέχεια, η βιομηχανία των ορυκτών πόρων εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Η ίδρυση της Σχολής, μετά από κυοφορία δεκαετιών, το 1947, συνδέεται με την εκρηκτική ανάπτυξη της βιομηχανίας των ορυκτών πόρων, τις επόμενες δύο δεκαετίες. Πράγματι, η Ελλάδα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα μεγάλων βημάτων στην αξιοποίηση των πόρων της γης, όπως π.χ. η σχετική ενεργειακή αυτονομία που της χάρισε η αξιοποίηση των λιγνιτών.

Η μελέτη της ιστορίας της Σχολής, επιβεβαιώνει με δεκάδες άλλα παραδείγματα τη συμβολή αυτή. Επιδιώξαμε οι εκδηλώσεις εορτασμού να αποτελέσουν αφορμή για μια συστηματική ανάλυση τόσο της ιστορικής διαδρομής της Σχολής όσο και των μεγάλων προκλήσεων που ένα μέλλον δύσκολα προβλέψιμο, αλλά πάντως συναρπαστικό για τον κλάδο, θέτει μπροστά μας. Εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, η Επιτροπή Ιστορικής Τεκμηρίωσης και η Επιτροπή Στρατηγικής και Προγράμματος Σπουδών της Σχολής μεθοδικά προετοιμάζουν το έδαφος για το επόμενο άλμα της Σχολής. Ο παρών τόμος είναι αποτέλεσμα κυρίως αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τα μέλη των Επιτροπών αυτών, όπως επίσης και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του εορτασμού, για την άπειρη προσπάθεια που κατέβαλαν, αλλά κυρίως για το κέφι, το μεράκι και την αγάπη για τη Σχολή που κατέθεσαν.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο από εδώ.

Δ. Καλιαμπάκος
Καθηγητής ΕΜΠ
Κοσμήτορας ΣΜΜΜ