Φέτος γιορτάζουμε τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μηχ. Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π.το 1947. Οι βασικοί στόχοι του εορτασμού και των εκδηλώσων που θα πραγματοποιηθούν είναι:
- να γνωρίσουμε καλύτερα, καταρχάς εμείς οι ίδιοι, τη Σχολή μέσα από την ιστορία της
- να αναδείξουμε τη διαχρονική συμβολή της Σχολής στην ελληνική πραγματικότητα
- να αναδείξουμε και να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις για το μέλλον της Σχολής.
Κεντρική αντίληψη για τον εορτασμό είναι μια συνεχής δραστηριότητα, απλωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με κορύφωση μια εκδήλωση για τα 70χρονα. Στόχος είναι να δουλέψουμε συστηματικά και σε βάθος για να κατανοήσουμε την ιστορική διαδρομή της Σχολής και να διδαχθούμε από αυτή, παρά να μείνουμε σε επιφανειακά στοιχεία εντυπωσιασμού. Ταυτόχρονα, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να δουλέψουμε για την ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων: βασισμένοι σε στοιχεία, περισσότερο, παρά στη διαίσθηση και τις εκτιμήσεις.
Στόχος είναι να δουλέψουμε συστηματικά και σε βάθος για να κατανοήσουμε την ιστορική διαδρομή της Σχολής και να διδαχθούμε από αυτή, παρά να μείνουμε σε επιφανειακά στοιχεία εντυπωσιασμού
Εκδηλώσεις/δραστηριότητες που σχεδιάζουμε να προηγηθούν:
-
Έκθεση Ιστορικού Υλικού της Σχολής: Το Μουσείο της Σχολής θα φιλοξενήσει Έκθεση Ιστορικού Υλικού της Σχολής. Φιλοδοξούμε, επίσης, να κάνουμε ταυτόχρονα Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας από δραστηριότητες της Σχολής. Το καλύτερο τμήμα των εκθεμάτων θα έχει μια σταθερή θέση στο Μουσείο.
- Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα η ζωή στη Σχολή (μαθήματα, εκδρομές, πρακτική άσκηση, άλλες δραστηριότητες): Ο διαγωνισμός θα απευθύνεται στους φοιτητές της Σχολής. Το πρώτο βραβείο θα συνοδεύεται από κάποιο έπαθλο, ενώ οι καλύτερες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στο site της Σχολής.
- Μεταλλωρύχοι του Κόσμου: Ιχνηλατώντας την ταυτότητα του κλάδου μέσα από την τέχνη. Εκδήλωση, η οποία ανιχνεύει την ταυτότητα του κλάδου μέσα από ένα οδοιπορικό σε μεταλλευτικά τραγούδια, ταινίες, λογοτεχνία κλπ. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Σχολής, η εκδήλωση αυτή προγραμματίζεται να γίνει στην πόλη που υπήρξε γενέτειρα της σύγχρονης μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας, το Λαύριο (το ίδιο το Λαύριο γεννήθηκε ως company town). Πιθανότερη ημερομηνία: Σάββατο 6 Μαίου. Υπάρχουν συζητήσεις να επαναληφθεί και σε άλλα ιστορικά μεταλλευτικά κέντρα, όπως η Σέριφος, η Μύκονος κλπ. Η εκδήλωση, επίσης, θα παρουσιαστεί στη Σχολή.
- Ημέρα Ανοιχτής Σχολής για το Κοινό: Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τα εργαστήρια και γενικότερα τους χώρους της Σχολής. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε γονείς και μαθητές που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τη Σχολή, το αντικείμενό της, τις επαγγελματικές προοπτικές της κλπ. Πιθανά θα συνδυαστεί με τα εγκαίνια της Έκθεσης του Ιστορικού Υλικού στο Μουσείο.
- Προβολή της Ερευνητικής Δραστηριότητας της Σχολής: Η Σχολή θα προβάλει την τρέχουσα ερευνητική της δραστηριότητα, στο πλαίσιο της σχετικής μεγάλης εκδήλωσης που προετοιμάζει το Ε.Μ.Π. για το εορτασμό των 180 χρόνων. Έτσι, η Σχολή θα έχει τη δυνατότητα επαφής με ένα ευρύτερο ακροατήριο.
Η κεντρική εκδήλωση της Σχολής για τα 70χρονα προγραμματίζεται στις 4 Δεκεμβρίου (γιορτή της Αγίας Βαρβάρας και του κλάδου), στην αίθουσα του Μηχανουργείου, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Ο βασικός κορμός, μετά την κεντρική εισαγωγική ομιλία (70 Χρόνια από την ίδρυση της Σχολής ΜΜΜ: Ιστορικά διδάγματα και σύγχρονες προκλήσεις), θα χωριστεί σε δύο τμήματα. Στο πρώτο θα δοθεί έμφαση στην Ιστορία της Σχολής και στο δεύτερο στις προοπτικές της.
Όσον αφορά στην Ιστορία, θα περιληφθούν τα αντικείμενα:
- Ξεσκονίζοντας τα ντοκουμέντα: Γεγονότα και διηγήσεις που φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ιστορίας της Σχολής και ίσως, απρόσμενα, λένε πολλά πράγματα και σε σημερινά διλήμματα.
- Η συμβολή της Σχολής στην ανάπτυξη της χώρας α. μέσα από τη δράση των καθηγητών της β. μέσα από την δράση των μηχανικών που αποφοίτησαν από τη Σχολή (σε συνεργασία με το Σύλλογο Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ή/και με βάση τη συμβολή παλαιών μηχανικών που έζησαν τις βασικότερες αλλαγές της τελευταίας τουλάχιστον 50ετίας).
- Ξετυλίγοντας το κουβάρι των διαδρομών μιας φουρνιάς μηχανικών της Σχολής: Η τάξη του 1973.
- Επιφανείς Μεταλλειολόγοι-Μεταλλουργοί, έλληνες και ξένοι, που διέπρεψαν όχι μόνο στην επιστήμη τους, αλλά και σε άλλους τομείς
Όσον αφορά στις Προοπτικές της Σχολής:
- Η κατάσταση στον κλάδο σήμερα και οι αναδυόμενες νέες τάσεις. Με βασικό μοχλό την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, ακτινογραφούμε τις αλλαγές στον κλάδο, βλέπουμε τις κύριες τάσεις που η Σχολή πρέπει σταθερά να εξυπηρετεί και προβλέπουμε και προετοιμαζόμαστε για νέες τάσεις που θα παίξουν κεντρικό ρόλο, με ορίζοντα δεκαετίας.
- Το επάγγελμα του Μηχανικού Μεταλλείων- Μεταλλουργού σήμερα. Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη που αφορά στο προφίλ του σύγχρονου Μηχανικού Μεταλλείων- Μεταλλουργού (σπουδές, επαγγελματική διαδρομή, τομείς εργασίας, συνθήκες εργασίας κλπ).
- Σύγχρονες προκλήσεις για το Πρόγραμμα Σπουδών. Ποιες βασικές ανάγκες πρέπει να καλύπτει το πρόγραμμα σπουδών; Ποιες είναι οι νέες ανάγκες; Ποια δομή πρέπει να έχει; Στη συζήτηση που θα πάρει την μορφή Στρογγυλού Τραπεζιού, θα συμμετάσχουν, εκτός των μελών ΔΕΠ της Σχολής, ο φοιτητικός σύλλογος, ο επαγγελματικός σύλλογος, οι φορείς του κλάδου κλπ. Φιλοδοξούμε, αν τα οικονομικά μας το επιτρέψουν, να συμμετάσχουν σε αυτή και συνάδελφοι από σημαντικές αδελφές σχολές της αλλοδαπής.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Παρουσιάσεις
- Η ιστορική διαδρομή της Σχολής Μ.Μ.Μ., Μ. Μενεγάκη
- “Ξεσκονίζοντας τα πρακτικά”, Κ.Τσακαλάκης
- Διάσημοι και … Μεταλλειολόγοι, Η. Χαλικιά
- Η μεταλλευτική Μύκονος, Κ. Παναγόπουλος
- Αναμνήσεις σε άσπρο – μαύρο, Α. Κούρτης
- Η τάξη του ’73, Δ. Σολωμός
- Συνομιλώντας με νέους μηχανικούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
- Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον της Σχολής Μ.Μ.Μ., Δ. Καλιαμπάκος