Καλωσόρισμα

 

Καλώς ήρθατε στη Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών!

 

Οι ανθρώπινες κοινωνίες, σε όλη την εξελικτική τους πορεία, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξόρυξη και αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ). Σε κάθε δε βιομηχανική επανάσταση, η αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης οδηγούσε σε ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ΟΠΥ. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η χρήση ατμομηχανών κατά την πρώτη βιομηχανική επανάσταση είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η κατανάλωση άνθρακα κατά 180 φορές περίπου, από 100.000 τόνους το 1800, σε 17,5 εκατομμύρια τόνους το 1860, αύξηση που συνεχίστηκε και κατά τη δεύτερη βιομηχανική επανάσταση φτάνοντας σε 584 εκατομμύρια τόνους το 1920. Σήμερα (με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για το 2022), η εγχώρια κατά κεφαλήν κατανάλωση ΟΠΥ στην Ε.Ε. ανέρχεται σε περίπου 11,1 εκατομμύρια τόνους (εκ των οποίων 70% μη μεταλλικά ορυκτά, 23,5% ορυκτά καύσιμα και 6,5% μέταλλα). Όσον αφορά στο προσεχές μέλλον, αναμένεται μείωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αλλά σημαντική αύξηση (δύο έως τέσσερις φορές) για ΟΠΥ όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός, το πυρίτιο, το λίθιο, το κοβάλτιο, ο ψευδάργυρος και οι σπάνιες γαίες, που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες, κ.ά.). Η δευτερογενής παραγωγή μετάλλων από σκραπ και απόβλητα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση και εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν εκατοντάδες νέα ορυχεία.

Στη Σχολή Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών έχουμε ως συλλογικό όραμα να συμβάλλουμε στην ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών υπό το πρίσμα των αρχών της αειφορίας, της υπεύθυνης διαχείρισης των πόρων και τον σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες, παρέχοντας σύγχρονη εκπαίδευση και πραγματοποιώντας έρευνα αιχμής, με την παράδοση να συνυπάρχει με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Το πρόσφατα αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών μας έχει σχεδιαστεί για να εφοδιάσει τους φοιτητές της Σχολής με βαθιά κατανόηση των αρχών των γεωλογικών επιστημών, της μεταλλευτικής τεχνολογίας, της μηχανικής πετρελαίου, της γεωτεχνολογίας-γεωτεχνικής μηχανικής, της μεταλλουργίας, της τεχνολογίας υλικών και της περιβαλλοντικής μηχανικής, και να τους προετοιμάσει για μία συναρπαστική σταδιοδρομία σε έναν κλάδο που στηρίζει διαχρονικά τον ανθρώπινο πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, της Κυκλικής Οικονομίας και του Περιβάλλοντος. Συνδυάζοντας τη θεωρία με τη βιωματική μάθηση, οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν και να επιλύουν παραγωγικά προβλήματα, να προσαρμόζονται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επαγγελματικό και τεχνολογικό περιβάλλον και να λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες που υπηρετούν την κοινωνία σε έναν ολοένα και περισσότερο αλληλεξαρτώμενο κόσμο, όπου τα πολιτισμικά και οικονομικά σύνορα γίνονται όλο και λιγότερο διακριτά.

Ωστόσο, είμαστε κάτι περισσότερο από μία εκπαιδευτική και ερευνητική οντότητα. Είμαστε μια ζωντανή και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητα, ένας κόμβος διαφορετικών ανθρώπων και ιδεών, όπου τα όνειρα και οι φιλοδοξίες των μελών της – του διδακτικού, ερευνητικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού και των φοιτητών – μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα περιβάλλον ακαδημαϊκής κουλτούρας που βασίζεται στις αρχές του διαλόγου, της συνεργασίας, της αλληλεπίδρασης και του αλληλοσεβασμού. Μία κοινότητα για όσους τολμούν να οραματίζονται την αξιοποίηση των ΟΠΥ σε όλη την αλυσίδα παραγωγής με σεβασμό στη λεπτή ισορροπία της Γης, την παραγωγή επαναστατικών υλικών στη νανοκλίμακα, την αξιοποίηση των πάσης φύσεως αποβλήτων για ανάκτηση υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας και ενέργειας, τη δημιουργία βιώσιμων μεγαλουπόλεων μέσω της αξιοποίησης του υπόγειου χώρου, την αποκατάσταση των διαταραγμένων από την ανθρώπινη δραστηριότητα οικοσυστημάτων. Μία κοινότητα για όσους διαθέτουν δημιουργικότητα, επινοητικότητα και κριτική σκέψη και επιθυμούν να δώσουν λύσεις στο ευρύ φάσμα διεπιστημονικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος.

Για άλλη μια φορά σας καλωσορίζουμε και σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε την ιστοσελίδα μας. Καθώς περιηγείστε σε αυτή, θα ανακαλύψετε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών μας, τις εγκαταστάσεις μας και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα των μελών της Σχολής μας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή απορίες.

Θα είναι χαρά μας να γίνουμε μέρος της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής σας περιπέτειας!