Σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Π.Δ. 99/2018, ως Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργός Μηχανικός νοείται ο μηχανικός που ασχολείται με την έρευνα, το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή, την επίβλεψη, τη λειτουργία, τον έλεγχο, τη συντήρηση, τη διοίκηση και τον οικονομοτεχνικό σχεδιασμό έργων, εγκαταστάσεων, συστημάτων και διεργασιών στα πεδία της μεταλλευτικής τεχνολογίας, τη μηχανικής πετρελαίου, της γεωτεχνολογίας – γεωτεχνικής μηχανικής, των γεωλογικών επιστημών, της περιβαλλοντικής μηχανικής, της μεταλλουργίας και της τεχνολογίας υλικών. Στο γνωστικό αντικείμενο του Μηχανικού Μεταλλείων – Μεταλλουργού Μηχανικού περιλαμβάνονται:
- Βασικό επιστημονικό υπόβαθρο: Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Μηχανική, Κρυσταλλογραφία, Γεωλογία, Κοιτασματολογία, Ορυκτολογία, Μεταλλογνωσία, Οικονομία και Διοίκηση, Προγραμματισμός και Εφαρμογές Η/Υ, Ανθρωπιστικές επιστήμες.
- Έρευνα, εντοπισμός, εξόρυξη, παραγωγή και αξιοποίηση ορυκτών και ενεργειακών πρώτων υλών, ταμιευτήρων υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) και γεωθερμικών πεδίων.
- Σχεδιασμός, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων, λατομείων και βιομηχανικών εγκαταστάσεων που αξιοποιούν ορυκτές πρώτες ύλες, μαζί με τα βοηθητικά και συνοδευτικά αυτών έργα.
- Εντοπισμός και εκμετάλλευση, προστασία και απορρύπανση υπόγειων υδροφορέων.
- Γεωτεχνική Μηχανική.
- Περιβαλλοντική Μηχανική.
- Μεταλλουργικές διεργασίες (εξαγωγικής και φυσικής μεταλλουργίας).
- Μεταλλοτεχνία, μορφοποίηση μετάλλων και κραμάτων, συγκολλήσεις.
- Τεχνολογία κεραμικών, υάλου, ηλεκτρονικών υλικών.
- Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.
- Διαχείριση της ποιότητας.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Σχολής θα βρείτε στο Π.Δ. 99/2018