Τεχνική Γεωλογία Μεταλλευτικών και Τεχνικών Έργων

Bασικές αρχές και ειδικές εργασίες που απαιτούνται σε όλα τα στάδια και Φάσεις των Τεχνικογεωλογικών και Γεωτεχνικών Μελετών. Εκπόνηση εργασιών γραφείου και πεδίου που απαιτούνται για τη μελέτη ευστάθειας βραχωδών πρανών (ερμηνεία αεροφωτογραφιών, τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση υπαίθρου, επιτόπου ταξινόμηση βραχομάζας, επιτόπου καταγραφή των συστημάτων των ασυνεχειών, στατιστική επεξεργασία των καταγραφών των ασυνεχειών, ανάλυση ευστάθειας, παράμετροι διαστασιολόγησης μέτρων υποστήριξης). Τεχνικογεωλογικές παραμέτροι που διαμορφώνουν τις συνθήκες θεμελίωσης φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και μεταλλευτικών τελμάτων καθώς και τις συνθήκες εντός των λεκανών κατάκλυσης και τροφοδοσίας αυτών. Τεχνικογεωλογικές έρευνες γραμμικών έργων (οδών, σιδηροδρομικών γραμμών, αγωγών, κλπ). Τεχνικογεωλογικές έρευνες στον αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό. Περιβαλλοντικής ένταξης τεχνικών  έργων. Τεχνικογεωλογικές ιδιότητες αδρανών υλικών καθώς και των τεχνικογεωλογικών παραμέτρων των δανιοθαλάμων.

Περιγραφή

  • Τα στάδια και οι φάσεις των τεχνικογεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών.
  • Εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης ευστάθειας βραχωδών πρανών. Στο πλαίσιο αυτής πραγματοποιούνται οι ακόλουθες διαλέξεις, ασκήσεις και εργασίες πεδίου:
    1. Τεχνικογεωλογικοί χάρτες, μεθοδολογία εκπόνησης και σύνταξης, τεχνικογεωλογικές τομές.
    2. Συμπεριφορά των υγιών, αποσαθρωμένων και διερρηγμένων  πετρωμάτων, συστήματα ταξινόμησης βραχόμαζας.
    3. Χρήση των αεροφωτογραφιών στις τεχνικογεωλογικές – γεωτεχνικές έρευνες πεδίου (άσκηση επί πραγματικών αεροφωτογραφιών από την περιοχή των Τουρκοβουνίων).
    4. Τεχνικογεωλογική  χαρτογράφηση μεγάλης κλίμακας (εργασίες πεδίου στην περιοχή των Τουρκοβουνίων).
    5. Καταγραφή και περιγραφή συστημάτων ασυνεχειών. Προσδιορισμός των μηχανικών χαρακτηριστικών του άρρηκτου βράχου καθώς και των επιφανειών των ασυνεχειών. Επιτόπου ταξινόμηση της βραχόμαζας (εργασίες πεδίου στην περιοχή των Τουρκοβουνίων).
    6. Στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την καταγραφή των ασυνεχειών. Στερεογραφική απεικόνιση των συστημάτων των ασυνεχειών σε δίκτυο Schmidt με τη χρήση του προγράμματος DIPS (άσκηση επί πραγματικών δεδομένων από την περιοχή των Τουρκοβουνίων).
    7. Κινηματική ανάλυση ευστάθειας βραχωδών πρανών έναντι μεταθετικών αστοχιών και ανατροπών. Προσδιορισμός δυνάμεων ακύρωσης (άσκηση επί πραγματικών δεδομένων από την περιοχή των Τουρκοβουνίων).
  • Τεχνικογεωλογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον σχεδιασμό των φραγμάτων, των λιμνοδεξαμενών και των μεταλλευτικών τελμάτων. Περιγραφή των σχετικών έργων και ανάλυση των γεωμετρικών τους χαρακτηριστικών. Στοιχεία περιβαλλοντικής ένταξης των συγκεκριμένων τεχνικών  έργων. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων διαλέξεων πραγματοποιείται επίσκεψη στο φράγμα του Μαραθώνα και στο φράγμα της Ραμπεντόσας.
  • Αδρανή Υλικά, Εκτίμηση της Ποιότητας των Αδρανών, τεχνικογεωλογικές ιδιότητες των αδρανών υλικών και των τεχνικογεωλογικών παράμετρων των δανιοθαλάμων τους.
  • Τεχνικογεωλογικές έρευνες γραμμικών έργων (οδών, σιδηροδρομικών γραμμών, αγωγών, κλπ). Τεχνικογεωλογικές έρευνες στον αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό.
  • Περιβαλλοντική ένταξη τεχνικών έργων.

Σύνδεσμος στο Helios: https://helios.ntua.gr/course/view.php?id=2063