Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (*κατ’ επιλογή γενικού υποβάθρου)

Το μάθημα αποτελεί μια προσπάθεια ολοκληρωμένης εφαρμογής της τεχνολογίας των Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (ΣΓΠ-GIS) στην ανάλυση χώρου που αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για περιβαλλοντικές μελέτες και γεωεπιστημονικές εφαρμογές. Η ανάλυση, ο σχεδιασμός και η παρουσίασή τους γίνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να φέρουν το/την σπουδαστή/στρια σε επαφή με μια τυπική εφαρμογή τους και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για το σύγχρονο Μεταλλειολόγο Μηχανικό. Δεδομένου ότι τα ΣΓΠ είναι ένα σύνολο εργαλείων που αναφέρονται στην εισαγωγή, διαχείριση, ανάλυση και απεικόνιση των γεωδεδομένων, το μάθημα προκαλεί τους σπουδαστές να εστιάσουν την προσοχή τους στην εφαρμογή των διαφόρων εργαλείων των ΣΓΠ στο Σχεδιασμό του Χώρου, σε όλα του τα στάδια. Οι γενικοί στόχοι του μαθήματος είναι:

  • Να αυξήσει την κατανόηση των σταδίων μιας τυπικής εφαρμογής που υλοποιείται με ΣΓΠ
  • Να τονίσει τη χρησιμότητα της τεχνολογίας των ΣΓΠ στην Ανάλυση και το Σχεδιασμό
  • Να εστιάσει στα αναλυτικά εργαλεία των ΣΓΠ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε μια μελέτη Σχεδιασμού του Χώρου.
  • Γενικά, να συμβάλλει στην εξοικείωση με τα ΣΓΠ, μέσα από την αξιοποίηση ενός δημοφιλούς πακέτου λογισμικού (ARCGIS) αλλά και ανοικτού λογισμικού.

Το μάθημα καλύπτεται με Διαλέξεις Θεωρίας και Εργαστηριακές Ασκήσεις. Στο πλαίσιο των ασκήσεων και της εφαρμογής των μεθόδων και τεχνικών που παρουσιάζονται στις διαλέξεις του μαθήματος, εκπονείται ένα σπονδυλωτό θέμα με αντικείμενο την επίλυση ενός περιβαλλοντικού προβλήματος.

Περιγραφή

  1. Εισαγωγή στα ΣΓΠ – γεωχωρικά δεδομένα και εφαρμογές
  2. Αναπαράσταση γεωμετρικής πληροφορίας – μοντέλα και δομές
  3. Βάσεις γεωδεδομένων
  4. Γεωαναφορά και μετασχηματισμοί γεωδεδομένων
  5. Πηγές γεωδεδομένων και τεχνικές συλλογής
  6. Τοπολογία
  7. Χωρική ανάλυση
  8. Ψηφιακό μοντέλο εδάφους και 3D ΣΓΠ
  9. Γεωοπτικοποίηση

Σύνδεσμος στο Helios: https://helios.ntua.gr/course/view.php?id=2152