Δευτερογενής Μεταλλουργία

Στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις περισσότερες χώρες έξω από αυτήν, βασικό στοιχείο αποτελεί η ανακύκλωση και η ανάκτηση στοιχείων, κυρίως μετάλλων από τα ανακυκλούμενα υλικά. Τα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών που σχετίζονται με την εξαγωγική μεταλλουργία εστίαζαν στην παραγωγή μετάλλων ή/και ενώσεων τους από πρωτογενείς πρώτες ύλες (μεταλλεύματα), με εξαίρεση την παραγωγή σιδήρου από σκραπ σιδήρου. Στο μάθημα αυτό εξετάζονται οι μέθοδοι που εφαρμόζονται για την παραγωγή μετάλλων από τα υλικά ανακύκλωσης και ροές προϊόντων μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Σκοπός του μαθήματος είναι η περιγραφή και ανάλυση των ως άνω μεθόδων και η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων των σπουδαστών στην δευτερογενή μεταλλουργία.

Περιγραφή

  1. Παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου από σκραπ αλουμινίου. Περιγράφονται οι εναλλακτικές ολοκληρωμένες μέθοδοι κατεργασίας σκραπ αλουμινίου που περιλαμβάνουν καμίνους τήξης (κάμινοι κατοπτρικοί, περιστροφικοί καμινοι κλπ), καμίνους επεξεργασίας των ξαφρισμάτων, καμίνους αναμονής για ρύθμιση της ποιότητας των τελικών προϊόντων, και συστήματα χύτευσης. Εξετάζονται η επικινδυνότητα και οι εναλλακτικές διαχείρισης των παραγόμενων αποβλήτων.
  2. Παραγωγή μολύβδου από συσσωρευτές αυτοκινήτων και άλλα μολυβδούχα απόβλητα. Περιγράφονται οι εναλλακτικές ολοκληρωμένες μέθοδοι κατεργασίας συσσωρευτών μολύβδου, που περιλαμβάνουν συστήματα διαχείρισης οξέος, καμίνους τήξης, διεργασίες καθαρισμού μετάλλου και τέλος διατάξεις χύτευσης.
  3. Ανακύκλωση προϊόντων χαλκού. Αναπτύσσονται οι διεργασίες τήξης προϊόντων χαλκού και οι διεργασίες και καθαρισμού για την παραγωγή προϊόντων χαλκού υψηλής καθαρότητας.
  4. Ανάκτηση βασικών, πολύτιμων και κρίσιμων μετάλλων από ανακυκλωμένα προϊόντα ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Περιγράφονται οι πυρο και υδρομεταλλουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται βιομηχανικά για την κατεργασία αποβλήτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού με στόχο την ανάκτηση της περιεχόμενης μεταλλικής αξίας με έμφαση τα κρίσιμα και πολύτιμα μέταλλα.
  5. Ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από βιομηχανικούς καταλύτες και καταλύτες αυτοκινήτων. Επίσης περιλαμβάνει τις βιομηχανικές μεθόδους κατεργασίας τόσο βιομηχανικών όσο και καταλυτών αυτοκινήτου για την ανάκτηση πλατινοειδών και βασικών μετάλλων
  6. Ανάκτησης μετάλλων και γραφίτη από αλκαλικές και άλλες μπαταρίες. Περιγραφή συμβατικών κυκλωμάτων για την ανάκτηση κυρίως ψευδαργύρου και γραφίτη από μπαταρίες
  7. Ανάκτηση τεχνολογικών μετάλλων από επαναφορτιζόμενες μπαταρίες λιθίου, νικελίου-καδμίου και νικελίου-υδριδίων μετάλλων ψηφιακών συσκευών, αυτοκινήτων (υβριδικών και ηλεκτρικών) και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας που περιέχουν τεχνολογικά στοιχεία (Li, Ni, Co), αλλά και σπάνιες γαίες. Περιγράφονται και αναλύονται οι υπάρχουσες πυρομεταλλουργικές και υδρομεταλλουργικές βιομηχανικές μέθοδοι ανάκτησης στοιχείων.
  8. Ανάκτηση μετάλλων από άλλες ροές ανακυκλούμενων προϊόντων

Σύνδεσμος στο Helios: https://helios.ntua.gr/course/view.php?id=2112