Η Σχολή Μηχ. Μεταλλείων Μεταλλουργών καλωσόρισε τον καινούριο χρόνο

 

Τη Δευτέρα 3 Φλεβάρη 2020 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πίτας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών.

Στο καλωσόρισμα της εκδήλωσης, ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, ευχήθηκε το 2020 «τίποτα να μην είναι ίδιο, αφού η τυποποίηση και η ρουτίνα δεν ταιριάζουν στο πανεπιστήμιο». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κάποιες απρόσμενες συσχετίσεις του κλάδου, ξεκινώντας από το μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα Mark Twain, ο οποίος εργάστηκε ως μεταλλωρύχος. Μάλιστα, το πρώτο επιτυχημένο βιβλίο του, το 1865, με τίτλο  “The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County”, γράφηκε ενόσω ακόμη εργαζόταν στα ορυχεία. Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σημαντική εξέλιξη στο χώρο του ανοικτού λογισμικού, στην προσπάθεια να διαφυλαχθούν τα επιτεύγματα του προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα. Το ασφαλές «θησαυροφυλάκιο» της εθελοντικής προσπάθειας εκατομμυρίων ανθρώπων (GitHub Arctic Code Vault) είναι ένα κατάλληλα τροποποιημένο παλιό μεταλλείο στον αρκτικό κύκλο, στην πόλη Svalbard, στη Νορβηγία. Τέλος, παρουσίασε την εντυπωσιακή μετατροπή ενός παλιού ορυχείου (She Shan- Βουνό των Φιδιών) στη Σαγκάη σε ένα εντυπωσιακό τουριστικό χώρο που περιλαμβάνει καταρράκτες, λίμνη και ένα μεγάλου μεγέθους ξενοδοχείο κυριολεκτικά «γαντζωμένο» στα πρανή του ορυχείου.

«Η ανθρωπότητα έχει ένα μόνο πραγματικά αποτελεσματικό όπλο, και αυτό είναι το γέλιο», αυτή είναι μια ρήση του Mark Twain που παρουσιάστηκε στην ομιλία και έδωσε το έναυσμα, ώστε η εκδήλωση κοπής της πίτας της ΣΜΜΜ να μην ακολουθήσει τη συνήθη τυποποίηση αλλά να εμπλουτιστεί με στοιχεία που χαρίζουν χαμόγελα. Έτσι, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια σύντομη παρουσίαση με θέμα «Μενού για εξορύξεις» από τον Επίκουρο Καθηγητή (Διδάσκοντα ΠΔ 407/80) της ΣΜΜΜ, Νίκο Κατσουλάκο, η οποία ήταν μια αναδρομή στις γαστρονομικές συνήθειες των μεταλλωρύχων. Από τις ταπεινές κονσέρβες των χρυσοθήρων του Colorado μέχρι την  προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης κρεατόπιτα της Κορνουάλης και την παγκοσμίως γνωστή carbonara, οι άνθρωποι που σημάδεψαν τη βιομηχανική επανάσταση, επηρέασαν εν τέλει σημαντικά κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, και τη γαστρονομία.

Στη συνέχεια έγινε η κοπή της πίτας της Σχολής και μοιράστηκαν κομμάτια σε όλο το προσωπικό της. Για την ιστορία, το φλουρί κέρδισε η Καθηγήτρια της Σχολής Ηλιάνα Χαλικιά. Την κοπή της πίτας και τις ευχές ακολούθησε ζωντανό μουσικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Βασίλης Γαγάνης, Επίκουρος Καθηγητής ΣΜΜΜ και ο Νίκος Κατσουλάκος. Με τραγούδια Χατζηδάκη (https://youtu.be/Vuf8awtC0K8), Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Σαββόπουλου και Μαχαιρίτσα διαμορφώθηκε ένα όμορφο κλίμα. Για λίγο, όλοι ξέφυγαν από την καθημερινότητα και τραγούδησαν μαζί σε μια όμορφη ατμόσφαιρα. Έκπληξη στο μουσικό πρόγραμμα, η παρουσία της Ναταλίας Κωτσάνη, υ.δ. ΕΜΠ και μέλος του συγκροτήματος “Encardia”. Με το ακορντεόν της τραγούδησε το «Άντρα μου πάει», τραγούδι της κάτω Ιταλίας για τους ξενιτεμένους ανθρακωρύχους, ένα ακόμη τραγούδι της ξενιτιάς, και το περίφημο “Bella Ciao” (https://youtu.be/UIsTv0Qnh-o) .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους της διοίκησης του Ιδρύματος ο Πρύτανης Καθηγητής Α. Μπουντουβής και ο Αντιπρύτανης Δ. Γκιντίδης, καθώς και συνάδελφοι από άλλες Σχολές.

Και του χρόνου, με καλή διάθεση, κέφι και δημιουργικές ιδέες!