Ψήφισμα της ΣΜΜΜ για το θάνατο του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ

Ο Μανώλης Γλέζος, επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπήρξε ένας εμβληματικός αγωνιστής και ιδεολόγος της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των κοινωνικών αγώνων. Το ήθος, ο βίος και η πολιτεία του θα αποτελούν σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση για τις μελλοντικές γενιές.

Ιδιαίτερα με τη Σχολή Μηχανικών – Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τον συνέδεε το πάθος του για τις επιστήμες της γης, τη γεωλογία και την υδρογεωλογία. Υπήρξε ένας αυτοδίδακτος επιστήμονας που κέρδισε ευρεία αναγνώριση από τον κλάδο, με βάση τη βαθιά γνώση και την οξυδέρκεια στις παρατηρήσεις του επί των γεωλογικών και φυσικών διεργασιών. Υπήρξε άλλωστε ο ιδρυτής του «Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου», το οποίο σήμερα αριθμεί πάνω από 2500 εκθέματα, ενώ ήταν γνωστός για τα τεχνικά – ερευνητικά έργα άρδευσης (ανασχετικά φράγματα) που είχε εκτελέσει στη Νάξο.

Η Κοσμητεία της ΣΜΜΜ, εκφράζοντας το σύνολο των μελών της Σχολής, αποφάσισε τα εξής:

  • Να εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα και στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης της Σχολής.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τύπο.
  • Αντί στεφάνου, να κατατεθεί χρηματικό ποσό στη «Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου», η οποία βρίσκεται στη γενέτειρα του εκλιπόντος στην Απείρανθο της Νάξου, στη μνήμη του.

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το απόσπασμα από την ομιλία του Μ. Γλέζου στην εκδήλωση της Σχολής Μ.Μ.Μ. «Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας – Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα από την τέχνη», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου 2018.

Download (PDF, 1.27MB)