2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας – Τα μεταλλεία του Λαυρίου και η νίκη των Ελλήνων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας
Τα μεταλλεία του Λαυρίου και η νίκη των Ελλήνων

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) έχει καταγραφεί ως μια από τις σημαντικότερες μάχες στην ανθρώπινη ιστορία. Η νικηφόρα έκβασή της απέναντι στην συνεχή και επίμονη προσπάθεια της ισχυρότατης πολεμικής μηχανής των Περσών για την κατάληψη της Ελλάδας αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας για τη σωτηρία και ανάπτυξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού αλλά και την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο Θεμιστοκλής, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα δεμένο με την πολιτική και στρατιωτική προετοιμασία των Ελλήνων  και τη στρατηγική της μάχης, συνδέεται ήδη από τη γέννησή του με τη Λαυρεωτική, αφού γεννήθηκε στον δήμο Φρεαρρίων της Λεοντίδας φυλής (Θεμιστοκλής Νεοκλέους Φρεάρριος). Με την οξυδέρκεια, τη διορατικότητα και την πειθώ που τον διακρίνουν, προβλέπει την επάνοδο των Περσών και κατευθύνει τις προετοιμασίες  προς την ισχυροποίηση του στόλου («τα ξύλινα τείχη»). Για το σκοπό αυτό δεσμεύει την πρόσοδο προς τους Αθηναίους πολίτες από τα μεταλλεία του Λαυρίου για τη ναυπήγηση 200 νέων τριήρων, οι οποίες  αποδείχθηκαν σωτήριες στην κρίσιμη ναυμαχία.

Αυτή τη σχέση επιθυμεί να φωτίσει η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν, με την αφορμή της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ) και η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής  το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 20.00, στο υπαίθριο Αμφιθέατρο του ΤΠΠΛ, με την υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων «Χρυσής Τομής», Επιμορφωτικού & Εκδρομικού Ομίλου Λαυρίου και της Χορωδίας Λαυρίου.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Αναστάσιος Βλάδος, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, Πρύτανης ΕΜΠ, ο Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής και ο Γιώργος Ιατρού, Εκπρόσωπος της «Χρυσής Τομής» Κερατέας.

Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Καλιαμπάκος, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών ΕΜΠ, Αντιπρόεδρος ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ, με θέμα: «Ο αγώνας για τη λευτεριά θέλει καρδιά… αλλά και πρώτες ύλες» και ο Γιώργος Ν. Δερμάτης, Δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve, με θέμα: «2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας – Τα μεταλλεία του Λαυρίου και η νίκη των Ελλήνων».

Τέλος, θα αποδοθούν αποσπάσματα από την τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσαι» από τους ηθοποιούς Γιάννη Μυρογιάννη και Ελένη Ψαρρά.

Οι θεατές, που με προσωπική πρόσκληση θα παραστούν (περιορισμένος αριθμός σύμφωνα με τον νόμο), θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων COVID 19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους ανοικτούς χώρους. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 2 μέτρων κατ’ ελάχιστον. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί όμως ζωντανά (livestreaming) από τη διεύθυνση www.lavrion-mines-salamina.eu