Εκδήλωση Μεταλλεία Μυκόνου: Mια ιστορία στο φως – Δελτίο Τύπου

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. η εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος «Καταγραφή και ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου». Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ποιότητα της ερευνητικής δουλειάς αλλά και στη σημασία που έχουν τέτοιες δράσεις για την ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της Μυκόνου. Κλείνοντας, ο κ. Κουκάς διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί άμεσα, με στόχο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων.  Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κ. Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη, ερευνήτρια της τοπικής ιστορίας, στο αρχείο της οποίας με ντοκουμέντα και προσωπικές μαρτυρίες στηρίχθηκε το ερευνητικό πρόγραμμα, η οποία αναφέρθηκε στη μακρά και κοπιώδη διαδρομή μέχρι σήμερα. «Αισθάνομαι ότι έκανα το χρέος μου», κατέληξε η κ. Λοΐζου-Βουλγαράκη, καταχειροκροτούμενη.

Ακολούθως, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής κ. Δ. Καλιαμπάκος, ως επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Καταγραφή και ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας της Μυκόνου». Στην ομιλία του περιέγραψε τις αιτίες που οδήγησαν στην ανάπτυξη της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Μύκονο και εστίασε στις διάφορες πλευρές της επίδραση των μεταλλείων στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, ανέλυσε το ρόλο των μηχανικών της ΜΥΚΟΜΠΑΡ, σκιαγράφησε την έντονη ταυτότητα των μεταλλειωτών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις και τόνισε τον σημαντικό ρόλο των γυναικών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καλιαμπάκος παρουσίασε τους τρόπους που η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε για να περάσει η ιστορία των μεταλλείων και στις επόμενες γενιές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασωθούν και να αναδειχθούν οι εγκαταστάσεις του μεταλλείου. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν πολλοί παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν συγγενείς και κοντινά πρόσωπα στις φωτογραφίες που προβλήθηκαν και ορισμένοι, μεγαλύτερης ηλικίας, κατέθεσαν τη δική τους προσωπική μαρτυρία για τα γεγονότα του παρελθόντος.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε κέρασμα στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου με παραδοσιακά εδέσματα και τοπικό οίνο από την Αδελφότητα Ανωμεριτών Μυκόνου «Παναγία Τουρλιανή».
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ.