Δελτίο Τύπου – Απονομή διπλωμάτων στους αποφοίτους των ετών 2021, 2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 η τελετή απονομής διπλωμάτων στους αποφοίτους της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών των ετών 2021 και 2022. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον μαγευτικό χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής της Σχολής Κωνσταντίνος Τσακαλάκης, ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση της Σχολής θα είναι και η τελευταία που συμμετέχει με την ιδιότητα του Καθηγητή καθώς συνταξιοδοτείται τον Αύγουστο, αποσπώντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους του παρευρισκόμενους.

Η τελετή ξεκίνησε με την ανάγνωση του χαιρετισμού του Πρύτανη του Ε.Μ.Π., Καθηγητή Α. Μπουντουβή,  ο οποίος συνεχάρη τους απόφοιτους και τους έδωσε την εξής συμβουλή: «Μετρείστε τις δυνάμεις σας σε ρεαλιστικές συνθήκες. Αποφύγετε, όσο γίνεται, το βόλεμα με μερεμέτια, με δήθεν λύσεις.  Ανοίχτε τα μάτια σας και τα αυτιά σας στις ευκαιρίες. Και αν τα διλλήματα είναι πολλά τότε πάρτε ρίσκο και ακολουθείστε την καρδιά σας».

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυνε και ο κ. Γρηγόρης Λάσκαρης, εκπρόσωπος του  Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών Μηχανικών και υποσχέθηκε κάθε συνδρομή του Συλλόγου στα πρώτα τους βήματα ως νέοι μηχανικοί.

Στην ομιλία του ο Κοσμήτορας της Σχολής Μ-ΜΜ αναφέρθηκε στην ηρωική ενέργεια που έλαβε χώρα ακριβώς στον χώρο του ΤΠΠΛ, όταν ο νεαρός τότε μεταλλειολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Κονοφάγος σε συνεργασία με 10 ακόμη εργαζόμενους  παρήγαγε στην περίοδο της κατοχής, κάτω από τη μύτη των Γερμανών, ασήμι που έσωσε από την πείνα τους κατοίκους του Λαυρίου. Η πολλαπλώς συμβολική αυτή πράξη μας υπενθυμίζει τον κρίσιμο κοινωνικό ρόλο του μηχανικού σε κάθε περίοδο. Πρότεινε στους αποφοίτους, με εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους και στα εφόδια που πήραν από τη Σχολή να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να αναπτύξουν συλλογικούς δεσμούς με τους συναδέλφους τους και να κοιτάξουν το μέλλον με αισιοδοξία, μιας που ο κλάδος μας είναι φτιαγμένος από «γερό μέταλλο».

Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η παρουσίαση της χορογραφίας πάνω στο διάσημο ισπανικό τραγούδι “Soy Minero” («Eίμαι μεταλλωρύχος») από την Μαρία Κρητικού και τον Σπύρο Ξένο, από τη Χοροκίνηση Λαυρίου που καθήλωσε τους καλεσμένους.

Ακολούθησε, σε θερμό και γιορταστικό κλίμα η απονομή βραβείων και μεταλλίων στους τρεις πρώτους αριστεύσαντες της Σχολής για τα έτη 2021 & 2022 και στη συνέχεια η απονομή των διπλωμάτων και το καθιερωμένο κέρασμα.