Βραδιά μουσείου 2024

 

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΣΧΟΛΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΛΟΓΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩN

Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ

Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

18.05.2024, 19.00

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”, με σκοπό την ανάδειξη των μουσείων ως  ζωτικών χώρων σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση.

Το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ, συμμετέχει στον εορτασμό, με μια ομιλία του Δ. Καλιαμπάκου, Καθηγητή της Σχολής και μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ με θέμα “Ο άνθρωπος ως γεωλογική δύναμη. Σκέψεις πάνω στο έργο του Vernadsky (1863-1945)”, το Σάββατο 18.05.2024, στις 19.00.

Ποιος ήταν ο Vladimir Ivanovich Vernadsky; Και γιατί θεωρείται ένας από τους πιο σύγχρονους διανοητές, αν και έφυγε από τη ζωή 80 σχεδόν χρόνια πριν; Ορυκτολόγος, γεωχημικός, θεμελιωτής της επιστήμης της Βιογεωχημείας, αλλά και τόσων άλλων, άνοιξε νέους ορίζοντες στην επιστημονική σκέψη θεωρώντας τη ζωή ως γεωλογική δύναμη, δίνοντας νέες διαστάσεις στη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου. Θεμελιωτής της έννοιας της Βιόσφαιρας, αποτελεί ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης περιβαλλοντικής επιστήμης. Η εισαγωγή από τον ίδιο της έννοιας της Νοόσφαιρας, της γεωλογικής εποχής στην οποία κυριαρχεί ο άνθρωπος, αποδεικνύεται ένα ισχυρό εργαλείο κατανόησης της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά και των πλανητικών διαστάσεων προκλήσεων που ορθώνονται μπροστά μας.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συζήτηση συνοδεία κερασμάτων.

Σας περιμένουμε!