Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2024 στο Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ

Το Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ της Σχολής Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών Μηχανικών ΕΜΠ, γιόρτασε και φέτος την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 ήταν “Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα”, και τί πιο ταιριαστό από μια βραδιά αφιερωμένη στο έργο του Vladimir Ivanovich Vernadsky (1863-1945),  όπως πολύπλευρα αναδείχθηκε μέσα από την ομιλία του Δ. Καλιαμπάκου, Καθηγητή της Σχολής και μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, η Καθηγήτρια Μαρία Περράκη, Διευθύντρια του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ, καλωσόρισε το κοινό, αναφέρθηκε στην πρώτη εορταστική εκδήλωση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το 2018, αφετηρία αυτής της όμορφης παράδοσης, με ένα ταξίδι προς αναζήτηση μετεωριτών στην Ανταρκτική, και στα συναρπαστικά ταξίδια που ακολούθησαν έκτοτε σε extreme περιβάλλοντα της μεταλλευτικής, της μεταλλουργίας, των υλικών και της γεωλογίας το 2019, στον κόσμο των σπηλαίων το 2021 και στον μαγευτικό κόσμο των ορυκτών με τους μικρούς μας φίλους το 2023.

Στο χαιρετισμό του, ο Αντιπρύτανης ΕΜΠ Καθηγητής Παναγιώτης Ψαρράκος, τόνισε το ρόλο του Ορυκτολογικού Μουσείου γαιο-ΟΡΑΜΑ, το μόνο θεσμοθετημένο πανεπιστημιακό μουσείο του ΕΜΠ, σήμερα, ως σταθερό κόμβο εξωστρέφειας και επικοινωνίας της επιστήμης με το ευρύ κοινό. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και τιμά τον πολύπλευρα μορφωτικό ρόλο των πανεπιστημίων, όπως επεσήμανε κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

Στη συνέχεια, ο Κοσμήτορας της Σχολής ΜΜΜ, Καθηγητής Δ. Δαμίγος, χαιρέτισε την εκδήλωση, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπογραμμίζει τη διαρκή αξία της επιστημονικής γνώσης και την επιθυμία μας να συνεχίσουμε το έργο εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο Δ. Καλιαμπάκος στην ομιλία του με θέμα «Ο άνθρωπος ως γεωλογική δύναμη. Σκέψεις πάνω στο έργο του Vernadsky (1863-1945)», μύησε το πολυπληθές ακροατήριο στη ζωή και το έργο του Vladimir Ivanovich Vernadsky, ορυκτολόγου, γεωχημικού, θεμελιωτή της επιστήμης της Βιογεωχημείας και της έννοιας της Βιόσφαιρας, και πολλών άλλων. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Δ. Καλιαμπάκος, παρουσίασε το πλαίσιο της εποχής που έζησε ο Vernadsky, χαρακτηριστικά της οποίας ήταν οι μεγάλες επιστημονικές ανακαλύψεις όπως η ανακάλυψη της ραδιενέργειας και η θεωρία της σχετικότητας αλλά και συνταρακτικά ιστορικά γεγονότα όπως οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και η ίδρυση της ΕΣΣΔ στο ενδιάμεσο. Στη συνέχεια, έδωσε τα βασικά βιογραφικά στοιχεία και παρουσίασε τους κύριους  σταθμούς της επιστημονικής διαδρομής του Vernadsky. Συνέχισε με το έργο του Vernadsky για τη Βιόσφαιρα και αναφέρθηκε στη Νοόσφαιρα, τη γεωλογική εποχή στην οποία, σύμφωνα με τον Vernadsky, κυριαρχεί ο άνθρωπος, ως ένα ισχυρό εργαλείο κατανόησης της σύγχρονης πραγματικότητας αλλά και των πλανητικών διαστάσεων προκλήσεων που ορθώνονται μπροστά μας. Ανέδειξε, επίσης, λιγότερο γνωστές πτυχές του έργου του Vernadsky, όπως τη συμβολή του στην ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης. Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο Δ. Καλιαμπάκος μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους την δική του προσέγγιση για τον άνθρωπο ως γεωλογικό παράγοντα και για το μέλλον του πλανήτη ως αποτέλεσμα κυρίως των νόμων και των αξιών της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση συνοδεία κερασμάτων στο αίθριο του Μουσείου.

Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης: