Υπόγεια Νερά και Τεχνικά Έργα

Το μάθημα «Υπόγεια Νερά και Τεχνικά Έργα» αποτελεί το μάθημα εισαγωγής σε έννοιες σχετικές με τα υδρογεωλογικά συστήματα και ειδικότερα την κατανόηση της ροής του  υπόγειου νερού προς τα έργα υδροληψίας και τον έλεγχο του υπόγειου νερού σε τεχνικά έργα. Σκοπός του μαθήματος είναι η κατανόηση των υδραυλικών συνθηκών του υδρογεωλογικού φυσικού συστήματος και η αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων κατά την κατασκευή και λειτουργία τεχνικών έργων μέσω: (α) του  σχεδιασμού υδραυλικού διαχειριστικού πλαισίου, (β) της επιλογής της κατάλληλης τεχνικής μεθόδου, (γ) του ελέγχου του υπόγειου νερού στα τεχνικά έργα, (δ) της ασφαλούς και περιβαλλοντικά συμβατής εκτέλεσής του, (ε) της παρακολούθησης των συναφών υδρολογικών διεργασιών των υπόγειων νερών, (στ) της προσομοίωσης της ροής των υπόγειων νερών.

Περιγραφή

  1. Υδρολογικός κύκλος και στοιχεία επιφανειακής Υδρολογίας, Υδρολογία ακόρεστης ζώνης και χαρακτηριστικά εδαφικού νερού
  2. Υδρογεωλογικά συστήματα και είδη υδροφόρων σχηματισμών
  3. Σταθερή ροή υπόγειου νερού σε κλειστό υπό πίεση υδροφορέα, ημίκλειστο υπό πίεση υδροφορέα, ελεύθερο υδροφορέα. Ασταθής ροή σε κλειστό υπό πίεση υδροφορέα, οριακές συνθήκες. Ασταθής ακτινική ροή σε ημίκλειστους και ελεύθερους υδροφορείς.
  4. Στοιχεία αστικής Υδρογεωλογίας
  5. Έλεγχος του υπόγειου νερού σε τεχνικά έργα (μέθοδοι υποβιβασμού στάθμης υπόγειων νερών – προσδιορισμός του τύπου, της απόδοσης και των αποστάσεων των γεωτρήσεων υποβιβασμού-, τεχνικές αποστράγγισης και απομάκρυνσης υπόγειου νερού)
  6. Διερεύνηση πιθανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την απομάκρυνση του υπόγειου νερού σε τεχνικά έργα (εδαφικές υποχωρήσεις, καθιζήσεις κλπ)
  7. Προσομοίωση της ροής των υπόγειων νερών: τύποι ορίων και οριακές συνθήκες, αριθμητική επίλυση του μαθηματικού ομοιώματος – μέθοδος πεπερασμένων διαφορών, μέθοδος πεπερασμένων στοιχείων-.
  8. Ανάλυση ευαισθησίας, παραμετροποίηση και ρύθμιση μοντέλων ροής υπόγειων
  9. Προσομοίωση ροής υπόγειων νερών σε τεχνικά έργα

Σύνδεσμος στο Helios: https://helios.ntua.gr/course/view.php?id=2146