Υδρογεωλογία

Το μάθημα «Υδρογεωλογία» αποτελεί το μάθημα εισαγωγής σε έννοιες σχετικές με τα υδρογεωλογικά συστήματα, την κίνηση του υπόγειου νερού σε πορώδη μέσα και την ανάλυση ποιοτικών και ποσοτικών προβλημάτων σε υπόγειους υδροφορείς. Σκοπός του μαθήματος είναι: (α) η κατανόηση του υδρολογικού κύκλου με επίκεντρο τις υδρολογικές διεργασίες του υπόγειου νερού, (β) η ανάλυση των υδροφόρων συστημάτων, (γ) η κατανόηση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπόγειων νερών των υδροφορέων, (δ) ο εντοπισμός, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων σχετικών με την ποσότητα και την ποιότητα του νερού σε υπόγειους υδροφόρους σχηματισμούς, (ε) η ανάπτυξη της συνδυαστικής μεθοδολογίας που ακολουθείται στην ανάλυση των υδρογεωλογικών συστημάτων και (στ) η αξιοποίηση των υπόγειων υδατικών πόρων για διάφορες χρήσεις νερού.

Περιγραφή

  1. Υδρολογικός κύκλος και στοιχεία επιφανειακής Υδρολογίας (ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, επιφανειακή απορροή) και υδρολογία ακόρεστης ζώνης (χαρακτηριστικά εδαφικού νερού, εξάτμιση, εξατμισοδιαπνοή, κατείσδυση) και τεχνικές παρακολούθησης.
  2. Υδρογεωλογικά συστήματα και είδη υπόγειων υδροφόρων σχηματισμών (γεωλογικοί υδροφόροι σχηματισμοί, τύποι υδροφορέων και στοιχεία προσδιορισμού τους, υδρογεωλογικές λεκάνες και πηγές).
  3. Στοιχεία Υδρολογίας και Υδραυλικής των υπόγειων νερών (νόμος Darcy και εφαρμογές του, υδροπερατότητα, μεταβιβαστικότητα, αποθηκευτικότητα, δίκτυα ροής και πεζομετρικοί χάρτες)
  4. Υδρομαστευτικά έργα, ανάπτυξη υδρογεωτρήσεων και δοκιμαστικές αντλήσεις (ανάλυση και ερμηνεία δοκιμαστικών αντλήσεων, υπολογισμός υδραυλικών παραμέτρων)
  5. Βασικές αρχές Καρστικής υδρολογίας (καρστικές δομές, υδραυλικά χαρακτηριστικά και υδρολογικές ζώνες, μέθοδοι και τεχνολογίες διερεύνησης)
  6. Ποιοτικά χαρακτηριστικά υπόγειων νερών (στοιχεία υδροχημείας υπόγειων νερών, ανάλυση και επεξεργασία υδροχημικών δεδομένων)
  7. Παράκτια υπόγεια υδατικά συστήματα και θαλάσσια διείσδυση (Υδρογεωλογία παράκτιων συστημάτων, μοντέλο Ghyben-Herzberg)
  8. Στοιχεία διαχείρισης υπόγειων υδροφορέων (αξιοποίηση και εκμετάλλευση, διαχείριση εμπλουτισμού υδροφορέων)
  9. Υπόγεια νερά και μεταλλευτική δραστηριότητα
  10. Στοιχεία γεωθερμικών ταμιευτήρων
  11. Στοιχεία προσομοίωσης υδρογεωλογικών συστημάτων (βασικές αρχές προσομοίωσης ροής και μεταφοράς ρύπων σε υπόγεια υδροφόρα συστήματα)
  12. Σύνταξη και περιεχόμενα και διαδικασία υδρογεωλογικής μελέτης

Σύνδεσμος στο Helios: https://helios.ntua.gr/course/view.php?id=2128