Υδρομεταλλουργικές Διεργασίες

Η υδρομεταλλουργία περιλαμβάνει ένα σύνολο διεργασιών που στόχο έχουν την εξαγωγή και ανάκτηση μετάλλων από μεταλλεύματα και δευτερογενείς πρώτες ύλες μέσω χρήσης και επεξεργασίας υγρής φάσης σχεδόν στο σύνολο της υδατικής, συνήθως σε ήπιες συνθήκες, που περιλαμβάνουν χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και σε υψηλές θερμοκρασίες. Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση νέων γνώσεων και ικανοτήτων στο αντικείμενο των βασικών αρχών και των επιμέρους διεργασιών της υδρομεταλλουργίας που αποτελεί μια εναλλακτική αλλά σε πολλές περιπτώσεις και κύρια μέθοδο παραγωγής μετάλλων από μεταλλεύματα αλλά και από δευτερογενείς πρώτες ύλες με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μικρές καταναλώσεις ενέργειας.

Περιγραφή

  1. Ιστορία της Υδρομεταλλουργίας – Εισαγωγικά στοιχεία (παλαιά και σύγχρονη ιστορία της υδρομεταλλουργίας, βασικό διάγραμμα ροής υδρομεταλλουργικών διεργασιών, εφαρμογές της υδρομεταλλουργίας, εισαγωγικά στοιχεία για τις τεχνικές εκχύλισης)
  2. Προπαρασκευή της Πρώτης Ύλης προς Υδρομεταλλουργική Επεξεργασία
  3. Βασικές αρχές εκχύλισης (στόχοι, βασικές παράμετροι, αρχές ετερογενών αντιδράσεων, ισορροπία-συμπλοκοποίηση-ειδοταυτοποίηση στην υδατική φάση και στη διεπιφάνεια στερεού-υγρού, επίδραση κύριων παραγόντων, κινητική, πρότυπα και μηχανισμοί ετερογενών αντιδράσεων, διαγράμματα σταθερότητας, εκχυλιστικά μέσα (οξέα, βάσεις, άλατα), κατηγορίες αντιδράσεων εκχύλισης).
  4. Εκχύλιση σε αντιδραστήρες σε ατμοσφαιρικές συνθήκες (παράγοντες, διαστασιολόγηση, εξοπλισμός, διάταξη και εφαρμογές).
  5. Εκχύλιση σε αυτόκλειστα (τύποι, περιβάλλοντα, τρόπος λειτουργίας, εξοπλισμός, παραδείγματα).
  6. Επιτόπου εκχύλιση, εκχύλιση σε σωρούς και σε δεξαμενές (τεχνικές, κατασκευή πηγαδιού, παραλλαγές, τεχνικές κατασκευή σωρού, τύποι και τρόποι κατασκευής βάσεων απόθεσης σωρών, στεγανώσεις, διάταξη και μέθοδοι κατασκευής και λειτουργίας σωρών, πλεονεκτήματα, εξοπλισμός, παραδείγματα).
  7. Βιοεκχύλιση (τρόπος λειτουργίας, τύποι μικροοργανισμών, κύριοι τύποι που συμμετέχουν σε δράσεις βιοεκχύλισης, λειτουργία σε σωρούς, επιτόπου εκχυλίσεις, και σε αναδευόμενους αντιδραστήρες, αντιδράσεις-μηχανισμοί εκχύλισης με αυτότροφους και ετερότροφους μικροοργανισμούς-παραδείγματα).
  8. Χημική καταβύθιση για καθαρισμό διαλύματος και ανάκτηση μετάλλων (αρχή, μηχανισμός (υπερκορεσμός, πυρηνοποίηση, ανάπτυξη κρυστάλλων, γήρανση, συγκαταβύθιση και μηχανισμοί της, έλεγχος των παραγόντων, εξοπλισμός, παραδείγματα)
  9. Διαχωρισμός μετάλλων και καθαρισμός διαλύματος με οργανικούς διαλύτες (οργανική-υδατική φάση, μηχανισμοί εξαγωγής ενός μετάλλου στην οργανική φάση, κατανομή μετάλλων, εξοπλισμός και υπολογισμοί εξαγωγής σε συνεχές σύστημα, εφαρμογές)
  10. Εξαγωγή μετάλλων με ιοντοεναλλαγή (γενικές αρχές, κατηγορίες ιοντοεναλλακτών, μέθοδοι και εξοπλισμός, παραδείγματα
  11. Γενικές αρχές ηλεκτρανάκτησης / καθαρισμού μετάλλων με ηλεκτρόλυση (γενικά στοιχεία και αρχές, εξοπλισμός και τεχνολογία (διαμόρφωση ανόδων και καθόδων, λεκανών ηλεκτρόλυσης, τρόποι σύνδεσης, ηλεκτρικά χαρακτηριστικά, αποδόσεις)

Σύνδεσμος στο Helios: