Εκδήλωση εορτασμού Αγίας Βαρβάρας – Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, εργαζομένων και μελών ΔΕΠ γιορτάστηκε η μέρα της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των μεταλλωρύχων, και κατ’ επέκταση μέρα γιορτής για ολόκληρο τον κλάδο των ορυκτών πρώτων υλών.

 

Στο κατάμεστο Ορυκτολογικό Μουσείο γαιο-ΟΡΑΜΑ της Σχολής ΜΜΜ η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Καθηγητή Παύλου Νομικού με θέμα: «Αγία Βαρβάρα: από τις μεταλλευτικές στοές στις σήραγγες». Ο ομιλητής με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στην ιστορία της Αγίας Βαρβάρας και στις αιτίες σύνδεσης αυτής με τη δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά των μεταλλωρύχων. Στο 19ο αιώνα όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη επέκτασης του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που γέννησε την ανάγκη για σήραγγες, οι μεταλλωρύχοι αποτέλεσαν τον πυρήνα της αναδυόμενης νέας ειδίκευσης, αυτής των ορυκτών των σηράγγων. Οι μεταλλωρύχοι, μετέφεραν στον νέο κλάδο τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους και μέσα σε αυτές την προστάτιδά τους. Έτσι, σήμερα, σε όλο τον κόσμο η Αγία Βαρβάρα είναι επίσης προστάτιδα των εργαζομένων στη σηραγγοποιία, γεγονός που ο ομιλητής φώτισε με εξαιρετικά παραδείγματα.

 

Η δεύτερη ομιλία με θέμα: «Άνθρωπος vs. Μηχανή: Η πρώτη μάχη» του Καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκου, Κοσμήτορα της ΣΜΜΜ, ξεκίνησε με τις διάφορες μορφές που παίρνει το ερώτημα σήμερα: από τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην διαχείριση περίπλοκων τεχνικών προβλημάτων έως και την παραγωγή έργων τέχνης. Στην αναδρομή της ιστορίας του ερωτήματος έγινε αναφορά σε συμβολικούς σταθμούς, όπως για παράδειγμα η σκακιστική μάχη Kasparov-Deep Blue, για να επικεντρωθεί, τέλος, η ομιλία στην πρώτη καταγεγραμμένη μάχη ανθρώπου-μηχανής. Ο ομιλητής, κάνοντας γέφυρα με την προηγούμενη ομιλία, αναφέρθηκε στην περίφημη ιστορία του John Henry, του ορύκτη σηράγγων που όχι μόνο τόλμησε να προκαλέσει μια μηχανή αλλά τη νίκησε κιόλας, με αντίτιμο την ίδια του τη ζωή, κερδίζοντας μια θέση στους ήρωες όλου του κόσμου. Ο ομιλητής έκλεισε την ομιλία του με πλούσια παραδείγματα από βιβλία, ταινίες, τραγούδια, κλπ. που δείχνουν πόσο σημάδεψε τη σύγχρονη κουλτούρα αυτή η πρώτη μάχη μεταξύ ανθρώπου-μηχανής.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα παραδοσιακά κεράσματα, τους λουκουμάδες, σε κλίμα ευφρόσυνο. Η μικρή μας κοινότητα ανανέωσε το ραντεβού της για του χρόνου την ίδια μέρα, πάντα με κάποιες από τις εκπληκτικές ιστορίες του κλάδου.

 

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω video: