Θεοδώρα Ροντογιάννη – Τσιαμπάου

 

Ομότιμη Καθηγήτρια

Γνωστικό Αντικείμενο: Γεωλογική Χαρτογράφηση και Τεκτονική – Σεισμοτεκτονική

 

rondo@central.ntua.gr

 

 

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η καθηγήτρια Θεοδώρα Ροντογιάννη-Τσιαμπάου γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε στο Τμήμα Γεωλογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε M.Sc. στη Νεοτεκτονική από το Τμήμα Δυναμικής της Γης, του Πανεπισημίου Paris XI-Orsay (με υποτροφία του Ο.Η.Ε.) και Ph.D. στη Δομική Γεωλογία (1984), επίσης από το Πανεπιστήμιο Paris XI-Orsay.

Εργάστηκε στη Διεύθυνση Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), για 25 χρόνια, ως γεωλόγος υπαίθρου, μία διετία στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και στη συνέχεια  για 15 χρόνια (2004-2019), ως Καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π., στον Τομέα Γεωλογικών Επιστημών.

Για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα που δίδασκε  έγραψε διδακτικές σημειώσεις καθώς και βιβλίο με τίτλο «Γεωλογία-Θεμελιώδεις έννοιες για μηχανικούς» (δεύτερη έκδοση το 2023) που αποτελεί το πρώτο ελληνικό βιβλίο με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Τιμήθηκε με το  Βραβείο Γεωλογίας της Ακαδημίας Αθηνών, της τάξης των Θετικών Επιστημών, για δημοσιευμένο επιστημονικό της έργο.

Διετέλεσε Μέλος της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π., Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας για 15 έτη, Πρόεδρος της Επιστημονικής  Επιτροπής Σεισμοτεκτονικής του Ο.Α.Σ.Π. και Μέλος του Natural Hazards Policy Sector της  Ευρωπαϊκής Ενώσεως Γεωλογικών Ινστιτούτων (EuroGeoSutveys).

Συμμετείχε ως συντονίστρια ερευνών ή μέλος ερευνητικής ομάδας σε διεθνή και ελληνικά προγράμματα Γεωλογικής Χαρτογράφησης και Νεοτεκτονικής-Σεισμοτεκτονικής καθώς και στη σύνταξη  χαρτών της χώρας, επιτελικού χαρακτήρα,  όπως του Γεωλογικού και του Σεισμοτεκτονικού Χάρτη Ελλάδας και του Γεωλογικού Χάρτη της Ευρώπης. Επίσης βασική ήταν η συμμετοχή της στη μελέτη σημαντικών τεχνικών και αναπτυξιακών έργων, όπως στη Γεωθερμική Έρευνα περιοχών του ελληνικού χώρου,  στην  αξιολόγηση της Σεισμικής Επικινδυνότητας κατά μήκος της χάραξης του  METRO Αθηνών και  κατά μήκος της σήραγγας εκτροπής του ποταμού Αχελώου, στη μελέτη επιλογής θέσης εγκατάστασης Μονάδας Μεταλλουργίας Χρυσού στη Χαλκιδική, στην Επιλογή χώρου διάθεσης στην Αττική επεξεργασμένων αστικών υγρών λυμάτων σε βαθιά γεώτρηση, στη Γεωλογική και Τεκτονική μελέτη για τα έργα της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, των Υποθαλάσσιων σηράγγων Ακτίου-Πρέβεζας, Λευκάδας-Ακαρνανίας, Σαλαμίνας-Περάματος και Μαλιακού κόλπου, στη Διερεύνηση των ενεργών-σεισμικών ρηγμάτων κατά μήκος της χάραξης του Αγωγού Φυσικού Αερίου και των κλάδων του καθώς και της νήσου Ρεβυθούσας για την εγκατάσταση δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), στην Αξιολόγηση των Ρηγμάτων στις θέσεις Σηράγγων και Γεφυρών των  αυτοκινητόδρομων Αθηνών-Κορίνθου και Κορίνθου-Πατρών.